AJDOVSKI PRAZNIK NOGOMETA Z MANJŠO NAPAKO

Severnoprimorski derbi se žal ni razpletel po željah domačih navijačev, čeprav so nogometaši Primorja prikazali boljšo predstavo kot sosedje iz Nove Gorice. Prekršek za enajstmetrovko je bil dovolj, da so se treh točk veselili gostje. Vseeno pa se je v Ajdovščini, pred več kot 1100 gledalci, zgodil pravi nogometni praznik, kot ga že dolga leta ni bilo.

Nogometno dogajanje v mestu se je pravzaprav pričelo že v poznih dopoldanskih urah, ko so se na Lavričevem trgu pričeli zbirati najzvestejši navijači Primorja. Lepo je bilo po dobrih desetih letih znova videti Red Devilse, ki so, lačni nogometnih užitkov, zapeli številne navijaške pesmi, prižgali kup navijaških bakelj in se v povorki, okrog 13.30 ure, podali proti Mestnemu stadionu. Vmes so za kratek čas naleteli tudi na goriške Terror boyse, a pripadnikov slovenske policije je bilo več kot dovolj, da so preprečili hujši spopad. Vseeno pa je prišlo do manjšega fizičnega obračuna, malce pa je nastradal tudi avtobus s katerim so se v Ajdovščino pripeljali goriški “ultrasi”. A če potegnemo črto, lahko rečemo, da večjih problemov z organiziranimi navijači ni bilo, potrebno pa je poudariti, da so dvoboj na tribunah vseeno dobili domači Red Devilsi, ki so 90. minut srčno in glasno spodbujali svoje nogometaše, večkrat pa tudi poskrbeli, da se je ostalo občinstvo dvignilo na noge in poskušalo domačim nogometašem vliti še dodatne spodbude. 

Po desetih letih znova z nami Red Devilsi

Morda je ravno nevsakdanji pritisk pred tekmo malce spodrezal noge Sinovom burje, ki jim v začetnih minutah tekme nikakor ni uspelo razviti igre, s katero so navduševali v zadnjih prvenstvenih krogih. A potrebno je poudariti, da ima goriška ekipa verjetno najboljšo obrambno linijo v ligi, ki nasprotniku le redko dopusti do priložnosti. Tako so gledalci v uvodu spremljali dokaj šahovsko partijo, ki se je večinoma odvijala na sredini nogometnega igrišča, pravih priložnosti pa ni bilo. Vseeno pa so imeli več od igre domači nogometaši, goriška ekipa je le redko prešla črto, ki označuje sredino in zdelo se je, da bo prej ali slej gostujoča obramba klonila. A ni. Še najbližje vodstvu v prvem delu je bil domači kapetan Amel Džuzdanović, a je njegov vole udarec končal v zunanjem delu mreže. Gorica si na drugi strani, v prvih 45. minutah, ni pripravila niti ene omembe vredne priložnosti. 

Tudi drugi del je Primorje pričelo agresivno in z željo po čim hitrejšem zadetku, a kmalu so se stvari obrnile na glavo. Hiter in na videz nenevaren protinapad Gorice se je končal z nespametnim prekrškom domačega igralca Dominika Jalinousa in sledila je enajstmetrovka za goste. Odgovornost je prevzel Etien Velikonja, ki je z močnim ter natančnim strelom premagal vratarja Primorja, Denisa Pintola. Že čez minuto bi lahko na semaforju pisalo 1:1, manjšo nespretnost goriškega vratarja bi skoraj izkoristil Džuzdanović, a vse skupaj se je končalo nekaj centimetrov mimo gola. 

Sledilo je dolgih 40 minut v katerih so rdeče črne poskušali na vse načine prebiti goriški “bunker”, a bili vsakič znova neuspešni. Trener Borivoje Lučić je želel ritem igre dvigniti tudi z menjavami, ki pa niso prinesle želenega učinka na igro domačih. Še najbližje izenačenju je bilo Primorje v zadnjih minutah tekme, ko se je po gneči v kazenskem prostoru, kar dvakrat zatresla goriška prečka, vendar sreča tokrat ni bila na strani ajdovskega moštva. V zaključku tekme se je precej prostora odprlo tudi goriškim nogometašem, ki so imeli v zadnji minuti sodniškega podaljška, “na nogi” vodstvo z 0:2, a strel Vekića, je končal nekje v bližini salona Avto Batič. 

Končalo se je z 0:1, čeprav bi si domači nogometaši zagotovo zaslužili vsaj točko. Čestitke tudi goriški ekipi, ki se lahko pohvali z močno obrambo, katera nasprotniku le redko dovoli priložnost za zadetek. Žal je ravno domači zadetek manjkal, da bi bil današnji nogometni praznik še lepši in slajši. Manjkala je tista eksplozija na tribunah, ki bi vse skupaj dvignila še stopničko višje. A kot rečeno, čestitke domačim nogometašem, predvsem pa upravi ajdovskega kluba, ki je s precej garanja in odrekanja, domači publiki, po več kot desetih letih, znova pričarala pravi nogometni praznik v mestu. 

Na lestvici 2.SNL je Gorica sedaj Primorju pobegnila na osem točk razlike. Domači se vseeno še vedno držijo na solidnem četrtem mestu in bodo novo priložnost za točke imeli že v petek, ko gostujejo v Novem mestu.

Naslednji, 63. Severnoprimorski derbi bo na sporedu 15. maja 2022, na stadionu v Novi Gorici. 


14. krog | 2. SNL | Mestni stadion Ajdovščina

ND PRIMORJE 0:1 ND GORICA (0:0)

Strelec: Velikonja 49′ (11-m)

*Povzeto po: Lokalne Ajdovščina

*Foto: Manuela Kompara & Primož Brecelj