KOT VIHAR ČEZ RUDAR!

Bilo je 15. marca, leta 2009, ko je ajdovsko Primorje na domačem igrišču zadnjič premagalo velenjski Rudar. Takrat še v prvoligaški konkurenci, za zmago z 2:0 sta zadela Vladimir Milenković in Nedzbedin Selimi. Leta 2003 pa je Primorje nazadnje premagalo včerajšnje tekmece s 4:0. Enkrat je bil uspešen Robert Miloš, kar trikrat pa Marko Vogrič. Za visoko zmago, v pozno poletnem soncu leta 2021, pa so zaslužni Amel Džuzdanović, Jakob Kodermac in Haris Dedić.

Dobrih 200 gledalcev je na Mestni stadion v Ajdovščino privabila tekma med starimi znanci, ekipi Primorja in Velenja. Tekmeca sta nekoč v prvoligaški konkurenci odigrala kar 45 medsebojnih dvobojev, na katerih so rdeče črni slavili dvajsetkrat, zeleno črni pa sedemnajstkrat. A Velenjčani imajo na ajdovsko ekipo lep spomin, saj so v sezoni 1997/98 dosegli svoj največji uspeh, ko so osvojil slovenski nogometni pokal. V finalu so bili boljši ravno od Primorja. Prvo tekmo v gosteh je Rudar sicer izgubil z 2:1, drugo, pred domačimi gledalci, pa zmagal s 3:0. Za Ajdovce je takrat zadel tudi Borivoje Lučić, ki danes sedi na trenerski klopi in zaenkrat uspešno krmari ajdovsko barko v zahtevni drugoligaški konkurenci.

Včerajšnje srečanje so precej bolje odprli domači nogometaši, ki so znova na igrišče pritekli v malce prevetreni začetni enajsterici. Prvič sta od uvodnega sodniškega žvižga zaigrala Franci Perko in Dominik Jalinous in za oba lahko rečemo, da sta upravičila zaupanje Lučića. Hitro se je tekma prevesila v domačo korist, in sicer že v enajsti minuti. Amel Džuzdanović je postregel z mojstrovino naravnost iz kota ter presenetil velenjskega vratarja Karla Žigerja. 1:0 in zasluženo vodstvo domačih. Kaj kmalu bi lahko domači povišali rezultat, a je izjemen strel Jalinousa, z roba kazenskega prostora, zaustavila prečka. Gol, ki bi se lahko vrtel na vseh evropskih televizijskih postajah. Nato se je igra malce umirila, Velenjčani so zadihali in vzpostavili ravnotežje na igrišču. A si resne priložnosti niso pripravili in statistika domačega vratarja Denisa Pintola je ostala prazna. 

Najboljši strelec Ajdovcev v letošnji sezoni – Jakob Kodermac

V drugi del so gostje vstopili malce bolj agresivno in z željo po izenačenju, a nov gol so si hitro zabili skorajda sami. Tekla je 49. minuta, ko se je Džuzdanović odločil za strel z dobrih dvajsetih metrov. Strel ni bil kdove kako nevaren, a dovolj za napako vratarja. Žoga se je odbila do Jakoba Kodermaca, ki mu nato ni bilo težko zadeti za 2:0. Le sedem minut kasneje je bil v glavni vlogi znova ajdovski kapetan, ko je znal ob praveč času izsiliti prekršek, ki je Velenjčane stal strela iz enajstih metrov. Žogo si je nastavil Kodermac in brez težav zadel za 3:0 ter za svoj peti zadetek v sezoni. Tekma je bila več ali manj odločena, do konca pa je rezultat spretno popravil še nekdanji član Knapov, Haris Dedič in dosegel svoj prvi gol v ajdovskem dresu. Prav Dedića lahko razglasimo za igralca tekme, saj je obenem tudi izvrstno poveljeval ajdovski obrambni liniji, ki je popolnoma onemogočila kakršnokoli velenjsko upanje na uspeh. Razigrani domači vezisti in napadalci pa so nato z odliko opravili tisto, kar se od njih pričakuje. 

Komandant obrambe Dedić je odlično predstavo kronal z zadetkom

Primorje je z novo zmago potrdilo dobro formo in še boljšo učinkovitost, fantje so v zadnjih treh krogih osvojili sedem točk, ob tem pa dosegli kar deset zadetkov. Veseli pa tudi dejstvo, da je ajdovska igra všečna in privlačna za gledalce. Pravi test prinaša že prihodnji krog, ki se bo za rdeče črne začel v petek. Na sporedu bo gostovanje pri vodilnemu Triglavu iz Kranja, ki je doslej osvojil 19 točk, šest več od Primorja. Ajdovsko ekipo najdemo trenutno na visokem petem mestu. 

Vrhunci tekme Primorje – Rudar

8. krog | 2. SNL | Mestni stadion Ajdovščina

ND PRIMORJE 4:2 NK RUDAR VELENJE (1:0)

Strelci Primorje: 12′ Džuzdanović, 49′ Kodermac, 58′ Kodermac (11m), 75′ Dedić.

*Povzeto po: Lokalne Ajdovščina