PRVI PORAZ V SEZONI

Na Mestnem stadionu v Ajdovščini je bilo v soboto odigrano srečanje petega kroga 2. SNL med domačim Primorjem in ekipo Roltek Doba. Domače je v vodstvo popeljal Jakob Kodermac, nato pa so gostje zadeli dvakrat in slavili z 1:2. Kljub porazu so gledalci za borbeno in všečno predstavo, po tekmi nagradili domače fante z aplavzom. Primorje v naslednjem krogu gostuje na Ptuju.

Okrog 200 gledalcev si je v soncu in rahli burji prišlo ogledati srečanje drugoligaškega prvenstva med Primorjem in Roltek Dobom.

Podpora s tribun ni pomagala ajdovskim nogometašem, da bi drugič v tej sezoni osvojili tri točke. K temu je verjetno precej pripomoglo tudi zdravstveno stanje v ekipi, ki še zdaleč ni rožnato. Zaradi poškodb so na stranskem tiru Matija ŠkarabotMateo Itrak in Tilen Nagode, kapetan Amel Džuzdanović pa je manjkal zaradi okužbe s koronavirusom, ki je sicer precej zdesetkala tudi ajdovsko mladinsko ter kadetsko ekipo. Prav izostanek Džuzdanovića se je najbolj poznal na igrišču, saj v domačem moštvu danes ni bilo igralca, ki bi imel “potezo več”, s katero bi morda lažje in večkrat ogrozili gostujoča vrata.

Tekmo so sicer bolje odprli domači nogometaši. A si kaj več od  polpriložnosti Šolaje niso priigrali. Gostje, ki so v prvem polčasu igrali tudi z malce pomoči burje, so hitro vzpostavili ravnotežje in vse bolj pritiskali na domačo obrambo. Najbolj vroče je bilo v 23. minuti, ko se je po strelu z glavo zatresla domača vratnica, v le nekaj naslednjih minutah pa so igralci Doba še dvakrat skorajda povedli. A sreča je bila, vsaj v prvem polčasu, na strani domačih, ki so v polju sicer parirali gostom, a prave ideje kako ogroziti vratarja Čretnika niso našli.

Ne vemo kaj točno je med odmorom domači strateg Borivoje Lučić dejal svojim igralcem, a rdeče črni so v drugi polčas vstopili nastrojeni kot že dolgo ne. Vse skupaj pa se jim je obrestovalo že v prvi minuti. Odlično je po levem krilu prodrl mladi up Maribora na posoji v Ajdovščini, Belmin Bobarić, nato podal v sredino kjer se je lepo znašel Jakob Kodermac in neubranljivo zadel desni kot vratarja. Dlani domačih navijačev se še niso dobro ohladila, ko je podobno kot Bobarić, prodrl še Luka Badžim, tudi on lepo našel Kodermaca, a tokrat je domači golgeter iz težkega položaja zadel prečko. Sledila je še priložnost Harisa Dedića z glavo, nato pa so se začele minute gostov.

Veselje Jakoba Kodermaca ob zadetku v 47. minuti

Morda malce prehitro se je v 57. minuti oglasila sodniška piščalka, za kar so gostje prejeli prosti strel s približno 25-ih metrov. Žogo si je nastavil Jošt Pišek in izjemno zadel desni zgornji kot domačega vratarja Jana Zagomilška. Evrogol. Gostujoči zadetek je spodrezal krila domačim igralcem, ki so si le osem minut kasneje privoščili še napako v obrambi, darilo pa je iz bližine izkoristil Simon Gregorin.

Ajdovci so se podali v lov za izenačenje, bili nekajkrat zelo blizu zadetka, a vedno je nekaj malega zmanjkalo, da bi žoga končala v mreži. Omeniti velja še eno lepo priložnost Kodermaca, ko je žoga le za nekaj centimetrov zgrešila cilj, neizkoriščeni so ostali tudi številni predložki Jana Štruklja, ki je v drugem polčasu precej poživil igro domačih. Gostje so v 89. minuti ostali z igralcem manj, drugi rumen karton je prejel Ivan Makovec, a tudi to ni pomagalo ajdovskim nogometašem. Ne ravno najboljšega dne ni imel niti glavni sodnik Marko Podgoršek, ki je sicer dokaj fer srečanje, popestril s kar desetimi rumenimi kartoni, a težko rečemo, da je glavni krivec za neuspeh domače ekipe.

Kot smo že v uvodu zapisali je tribuna po tekmi z aplavzom nagradila domače nogometaše, saj so kljub porazu prikazali dobro in borbeno predstavo ter bi si tokrat zagotovo zaslužili kaj več kot le poraz. Predvsem se Primorju pozna neuigranost, saj se številni novi igralci niso še dodobra vklopili v sistem igre, ki ga zagovarja Borivoje Lučić. Časa za odpravo napak je še dovolj, prva priložnost za nove točke bo že prihodnjo soboto, ko bodo rdeče črni gostovali na Ptuju pri Dravi, ki je doslej zbrala točko več kot Primorje.


5. krog | 2. SNL | Mestni stadion Ajdovščina

ND PRIMORJE 1:2 NK ROLTEK DOB (0:0)

Strelci: Kodermac 47′; Pišek 57′, Gregorin 64′.

* Povzeto po: Lokalne Ajdovščina

* Foto: Manuela Kompara