ANA SI BO FINALE LIGE PRVAKOV OGLEDALA V ŽIVO!!!

SRCE PRI RONALDU, OČI V FINALU UPRTE V SALAHA

Fair Play je srce športa. Je način, na katerega športniki v tekmovalnem duhu izkažejo spoštovanje nasprotnikom, sodnikom, gledalcem in tudi sami sebi. Največje športne organizacije na svetu, na čelu z nogometnima zvezama FIFA in UEFA, že vrsto leto poudarjajo vrednost Fair Playa kot poglavitne sestavine sodobnega športa, ki pod svoje okrilje zajema milijone ljudi. Prav Fair Play pa je tudi glavno vodilo mednarodnega programa Football 4 Friendship pod pokroviteljstvom Gazproma, ki bo tudi letos otrokom številnih nogometnih klubov širom sveta omogočil udeležbo na inkluzivnem nogometnem dogodku v prestolnici Španije, Madridu, in ogled velikega finala UEFA Lige prvakov med dvema engleškima ekipama, Liverpoolom in Tottenhamom.

In kako smo v našem nogometnem društvu povezani z omenjenim dogodkom? Nogometna zveza Slovenije vsako tekmovalno sezono poleg rezultatske lestvice vodi tudi tudi t. i. Fair Play lestvico, na kateri so ekipe razvrščene po kriterijih čiste in športne igre. V skladu z načeli in vrednotami Fair Playa se trudimo delovati tudi v našem klubu, zgleden primer česa je tudi naša članska ženska ekipa, ki je po zaslugi svoje nepopustljive in športne igre v zadnjih štirih letih osvojila prav toliko nagrad Fair Play. S tem je vstopila tudi v ožji izbor klubov, ki se lahko pohvalijo s svojimi izbranimi predstavniki na prej omenjenem letošnjem dogodku F4F.

ND Primorje bo v Madridu tako zastopala ANA NABERGOJ, 12-letna učenka OŠ Draga Bajca Vipava, doma iz Podgriča pri Podnanosu. Ana ima tri brate (dva izmed njih tudi sama igrata nogomet), ki nosijo veliko zaslug za to, da se je tudi sama zaljubila v nogometno žogo.
»Nogomet treniram tri leta, začela sem ga igrati z brati, ki so me tudi navdušili za igranje, eden izmed njih me je peljal tudi na prvi trening in od takrat ga treniram tudi v klubu. Nogomet rada igram, pomeni mi veliko.«

Velik del Aninega vsakdana torej zavzema ukvarjanje s športom, še posebej z nogometom, ki ga že tri leta aktivno vadi pod okriljem našega društva. Na igrišču se najbolje znajde na položaju svojega velikega nogometnega idola, Cristiana Ronalda.
»Najraje igram na položaju bočne branilke ali krila, kjer lahko napadaš po liniji. Rada tudi dosegam zadetke, posebnega veselja ko dosežem zadetek nimam, všeč pa mi je veselje Cristiana Ronalda.«

Kot vsak pravi nogometni navdušenec tudi Ana pesti stiska za svojo priljubljeno ekipo, kot že rečeno pa ji je še posebej pri srcu njen prvi zvezdnik.
»Nogomet spremljam tudi prek televizije, največkrat si ogledam tekme Juventusa, za katerega tudi navijam, saj tam igra Cristiano Ronaldo. Pred tem sem navijala za Real Madrid (smeh). Ronaldo je moj vzornik, ker je odličen in pošten nogometaš.«

Slovenska delegacija na dogodku v Madridu je sestavljena iz 6 ljudi, med katerimi so trije mladi nogometaši (poleg Ane še dva fanta), mlada trenerka in dva predstavnika NZS. Ker je prireditev promocija pozitivnih vrednot in športa so se pri NZS odločili, da nagradijo nogometne šole, ki so se v letošnji sezoni najbolje izkazali na skupni lestvici Fair Playa na državnem nivoju. Po istem kriteriju je bila izbrana tudi naša Ana, pri čemer se je upoštevala uvrstitev na Fair Play lestvici lige članic in obstoj celotne dekliške piramide v klubu. In kako se je Ana odzvala na povabilo nogometne zveze?
»Povabilo na dogodek me je zelo presenetilo in sem ga bila zelo vesela, hvaležna sem za priložnost, da si v živo ogledam finale Lige prvakov, pa tudi za možnost obiskati Španijo, kamor grem prvič. To bo moja prva velika tekma, do sedaj sem obiskovala samo tekme članske selekcije ND Primorje. Starši in preostali člani družine so bili tudi veseli povabila na ta dogodek in me podpirajo tako pri udeležbi kot tudi pri moji nogometni poti. Najbolj me podpirajo bratje in tata, ki me spremljajo tudi na tekmah.«

Letošnji dogodek se bo odvijal med 28. majem in 2. junijem, mladi pa bodo sodelovali na nogometnem kampu, udeležili se bodo Foruma mladih na temo športa in vrednot ter odigrali turnir malega nogometa narodnostno mešanih ekip, ki bo združeval igralce ne glede na raso, nacionalnost, spol, socialno ozadje ali talent. Ana se potovanja v Španijo že zelo veseli.
»Na spremljevalnih dogodkih želim spoznati čim več novih stvari, se čim več naučiti in se tudi izkazati na treningih in tekmah. Tudi z letalom nisem še nikoli potovala, nimam pa velikih pričakovanj glede tega, letenja me tudi ni strah. Rada potujem, želim si obiskati tudi Portugalsko, ker tam (na Madeiri) živi Cristiano Ronaldo.«

Vrhunec potovanja v Španijo bo seveda nastopil v soboto zvečer, ko si bodo vsi udeleženci skupaj v živo na stadionu Wanda Metropolitano (Atletico Madrid) ogledali finale UEFA Lige prvakov med ekipama Liverpoola in Tottenhama. Tudi Ana si je že izbrala svojega favorita za končno zmago in igralca, na katerega bo v finalu še posebej pozorna.
»V finalu Lige prvakov bom navijala za Liverpool, ker ima dobre igralce, še posebej mi je všeč Mohamed Salah, ker odlično preigrava.«

Ani seveda želimo čim več novih izkušenj in užitkov v tem nepozabnem dogodku. Kot vedno, naj zmaga Fair Play, naj zmaga nogomet!

(Drugi del našega pogovora z Ano bo objavljen po njeni vrnitvi domov.)

Start a Conversation

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja